Za otce bílkovinných diet je všeobecně považován Američan Blackburn, profesor na Harvardově Univerzitě, který již v roce 1973 formuloval protokol Protein Sparing Modified Fast („bílkoviny šetřící modifikovaný půst“), kterým byl položen základ proteinových diet. Země, ve kterých probíhaly nejrozsáhlejší studie s bílkovinnými dietami a kde jsou dnes nejrozšířenější, jsou – vedle USA – také Francie a Kanada.
Přísun dostatečného množství kvalitních bílkovin, za současné redukce přísunu cukrů a tuků, vede ve zdravém organismu k navození zvláštního metabolického stavu, v jehož důsledku :
- dochází k redukci hmotnost převážně na úkor tukové tkáně, což lze objektivizovat měřením na bioimpedanční váze
- je takřka stoprocentně chráněna svalová tkáň jako zdroj energie
- většina klientů nemá v průběhu diety pocit hladu
- zhruba třetina klientů má v průběhu diety velmi dobrou, někdy až mírně euforickou náladu