Když se řekne „éčka“, mnoho lidí si představí chemické přísady, které by v potravinách raději vůbec neviděli. Označení „E“ na obalu často vyvolává obavy – je to přece něco umělého, co do jídla nepatří, že? Ale je to skutečně tak? Pojďme se na to podívat blíže.
Co vlastně „éčka“ jsou?
Éčka jsou kódy pro přídavné látky, které se používají v potravinářství. Každé „E“ označuje jednu konkrétní látku, která má v jídle nějaký účel – například prodloužení trvanlivosti, zlepšení chuti, barvy nebo konzistence. V Evropské unii se označují písmenem E (jako „Evropa“) a třemi číslicemi.
Ne všechna éčka jsou umělá
To, že má látka označení E, neznamená automaticky, že je škodlivá nebo syntetická. Mezi éčka patří i látky, které se v přírodě běžně vyskytují, například:
-
E300 – kyselina askorbová (vitamin C)
-
E160a – beta-karoten (přírodní barvivo z mrkve)
-
E440 – pektin (vláknina z ovoce, používá se např. v džemech)
Tyto látky jsou naprosto bezpečné a často mají i pozitivní účinky na zdraví.
Která éčka mohou být problémová?
Existují ale i taková éčka, která mohou vyvolávat alergie, nežádoucí reakce nebo jsou diskutovaná kvůli možným dlouhodobým dopadům na zdraví. Příklady:
-
E102 – tartrazin (žluté syntetické barvivo, u citlivých lidí může vyvolat hyperaktivitu nebo alergii)
-
E250 – dusitan sodný (konzervant v uzeninách, ve vyšších dávkách potenciálně karcinogenní)
-
E621 – glutamát sodný (zvýrazňovač chuti, u některých osob může způsobit bolesti hlavy nebo nevolnost)
Důležité je si uvědomit, že většina těchto látek je v potravinách povolena jen v přísně stanoveném množství, které je považováno za bezpečné.
Co si z toho odnést?
-
Éčko neznamená automaticky něco špatného. Mnoho éček jsou přírodní látky nebo sloučeniny běžně přítomné v potravinách.
-
Klíčem je míra a rozmanitost. Pokud se vyhýbáte silně průmyslově zpracovaným potravinám, není třeba mít z éček velké obavy.
-
Čtěte etikety. Pokud vás nějaké éčko zaujme nebo znepokojí, není nic snazšího než si o něm zjistit víc.
Shrnutí
Ne, všechna éčka rozhodně nejsou nezdravá. Některá jsou zcela přírodní a prospěšná, jiná je vhodné konzumovat s mírou. Důležitější než panika z písmen na obalu je celková kvalita stravy. Pokud jídelníček postavíte na čerstvých a minimálně zpracovaných potravinách, éčka pro vás nebudou problém.