PROTEINOVÁ DIETA
bez odborného dohledu
a s on-line poradnou MUDr. Miloše Rýce
Hubnutí ve třech etapách 1. etapa: Začínáme hubnout

1. etapa 3+1: Začínáme hubnout

Aktivní fáze: 3 - 4 proteinová jídla Dietalegre® a 1 „pravé“ jídlo

Obecné zásady:

  • dostatečný přísun neslazených tekutin (min. 1,5 l denně)
    ANO: všechny druhy čajů s výjimkou ovocných, káva a její náhražky (špaldové kafe, melta, atp.) - možno přidat trochu nízkotučného mléka, ale pouze „k zabarvení“, neslazené minerální vody (neperlivé nebo jemně perlivé), coca-cola light
    NE: ovocné džusy, včetně těch z čerstvého ovoce, alkoholické nápoje všeho druhu (včetně piva)
    V případě nutnosti je ke slazení možno použít náhradních sladidel pro diabetiky
  • sladkosti, pečivo, přílohy, mléčné výrobky NE
  • ovoce NE
  • zelenina ANO, ale pouze ze seznamu povolené druhy zeleniny
  • tuky NE, pouze 1x denně maso ze seznamu povolené druhy živočišných a rostlinných bílkovin připravené bez přidání tuku – podušené na vodě, uvařené v páře, atp)
  • minerály ANO: hodně solit (nebojte se, v průběhu 1. etapy ztrácí organismus ve zvýšené míře nerostné látky a stopové prvky) + pravidelně užívat vhodné doplňky stravy bohaté na minerály, draslík: DIETALEGRE® KALIUM, 1 kapsle denně)
  • koření ANO: dochucovat lze dle libosti běžnými druhy koření (ne hořčicí, sušená cibule a česnek velmi omezeně)
  • polynenasycené mastné kyseliny (tzv. omega kyseliny) ANO, cestou vhodného potravního doplňku 
  • vitaminy ANO, cestou vhodného potravního doplňku 
  • u klientů, kteří mají vysoké procento tukové tkáně v organismu je třeba podpořit její mobilizaci a odbourávání současným nasazením přípravku s funkcí „spalovače tuků“ DIETALEGRE® FAT BURNER, který podáváme po celou dobu redukčního programu (dávkování: 1 - 3x denně rozpustit obsah jednoho sáčku ve 150 ml horké vody a vypít jako kávu), jehož efekt lze vhodně podpořit ještě přípravkem s funkcí „vychytávače“ tuků a cukrů DIETALEGRE® CATCH FAT AND SUGAR (dávkování: obsah sáčku vysypeme 1 – 3x denně přímo do úst a necháme rozplynout jako kdysi oblíbený vitacit)
  • u klientů, kteří mají sklon zadržovat vodu, je třeba podpořit její mobilizaci nasazením přípravku s funkcí „odvodňovače“ DIETALEGRE® DEWATER, který rovněž můžeme podávat po celou dobu redukčního programu (dávkování: 1 x denně rozpustíme obsah 1 sáčku v 1,5 ledové vody a po promíchání popíjíme po celý den jako osvěžující nápoj
  • Kdy užívat během 1. etapy 3 a kdy 4 proteinová jídla? 3 proteiny obvykle postačí u jedinců, jejichž výchozí hmotnost nepřesahuje 80 kg. Od 85 kg výše je prakticky vždy nutné užívat 4 proteinová jídla denně. I u prvně jmenovaných (tedy s výchozí hmotností pod 80 kg) však můžeme použít (a to i nepravidelně) čtvrté proteinové jídlo, zejména tehdy, pokud přetrvává pocit hladu po kombinaci 3 + 1. Důležité upozornění: 3 - 4 proteinová jídla za den je třeba zkonzumovat, i když nemáte hlad! Bílkovinná dieta „funguje“ tehdy, pokud organismus dostane cca 90 g čistých bílkovin za den. Pokud omezíte přísun bílkovin, „degradujete“ bílkovinou dietu na dietu „nízkoenergetickou“, což poznáte podle toho, že začnete ubývat na úkor svalové a nikoliv tukové tkáně, stejně jako podle toho, že se velmi brzy objeví pocit hladu!
  • Tělesná aktivita: klienti mohou v průběhu 1. etapy redukce pokračovat v té tělesné aktivitě, na kterou jsou zvyklí. Naproti tomu nedoporučujeme v průběhu 1. etapy s ní začínat „od nuly“

Typový jídelníček pro 1. etapu:

  • Snídaně: 1 sladký přípravek Dietalegre®
  • Dopolední svačina: 1 pitný protein Dietalegre® (ready-to-drink)
  • Oběd: Pravé jídlo – kvalitní bílkovina ze seznamu s minimálním množstvím tuku nebo hotové jídlo Dietalegre® (ready-to-eat) + zeleninový salát; (sojové kuličky a plátkový proteinový chléb Dietalegre®  nenahrazují plnohodnoté bílkovinné jídlo, ale jsou akceptovatelným doplňkem)
  • Odpolední svačina: 1 tyčinka Dietalegre®
  • Večeře: 1 slaný přípravek Dietalegre® + zeleninový salát

Pokud hmotnostně spadáte do kategorie, u které v 1. etapě stačí jen 3 proteinové přípravky (3 + 1), pak vynecháte buď dopolední nebo odpolední svačinu.

 Seznam povolených a nepovolených surovin v 1. etapě si také můžete stáhnout a vytiskout zde

Povolené druhy zeleniny v rámci programu bílkovinné diety Dietalegre®, aneb přehled druhů zeleniny, které lze v průběhu diety bez obav konzumovat v neomezeném množství (není-li v závorce uvedeno jinak):

  • Artyčok
  • Baklažán (lilek)
  • Brokolice
  • Celer řapíkatý
  • Cuketa
  • Čekanka
  • Fazolky zelené
  • Fenykl
  • Houby - žampióny, šiitake, hlíva ústřičná a ostatní druhy jedlých hub
  • Chřest
  • Květák
  • Kapusta (i růžičková)
  • Lilek (baklažán)
  • Okurka
  • Polníček
  • Pórek
  • Rajčata (max. 1 ks denně)
  • Rukola
  • Ředkev bílá
  • Ředkvička klasická
  • Řeřicha
  • Salát hlávkový, ledový a všechny další druhy zelených salátů
  • Sójové a další výhonky (obilné klíčky, naklíčené mango, čočka, vojtěška, „trikolóra“,atp)
  • Špenát
  • Tykev
  • Zelí hlávkové i čínské (kysané jen pokud není doslazované)

Zeleninu jíme buď syrovou, ve formě salátu, dochucenou 1 lžící panenského olivového oleje (olej jen 1 x denně), nebo vařenou v páře či podušenou na vodě. V rámci bílkovinné diety solíme dle libosti* (spíše více než méně).

K dochucení lze používat de facto všechny druhy sušeného koření, citrónovou šťávu, sušenou cibuli a česnek. Nevhodné jsou však nejrůznější hotové zálivky (jogurtová, bylinková, barbecue, apod), stejně jako hořčice.

NÁŠ TIP: Obohaťte si salát dvěma vejci uvařenými na tvrdo, ze kterých však můžete použít pouze bílky! Mají zasycující efekt, takže ani po salátu nebudete mít hlad!

* po skončení diety se vracíme zpět do původního režimu, kdy solíme spíše méně než více

Často kladené dotazy:

  • NE mrkev, kukuřice, kedlubny, papriky, červená řepa!
  • NE nakládané houby či konzervovanou zeleninu (nálevy bývají doslazovány)!
  • NE ořechy, mandle, semínka...!
 

Povolené druhy živočišných a rostlinných bílkovin pro 1. etapu v rámci programu bílkovinné diety Dietalegre®, aneb přehled druhů „pravých“ jídel, která lze bez obav konzumovat v množství (počtu porcí za den) omezeném probíhající etapou (porce o hmotnosti 150 g, není-li v závorce uvedeno jinak):

  • 1 ks BIO vejce (natvrdo nebo na hniličku)
  • Amur (100 g)
  • Candát
  • Candát (100 g)
  • Cejn (100 g)
  • Halibut
  • Jehněčí či skopová kýta (100 g)
  • Kuřecí či kachní játra (100 g)
  • Kuřecí, krůtí nebo králičí maso bez kůže
  • Libová či dietní („low fat“) šunka (100 g)
  • Lín (100 g)
  • Mořský ďas
  • Mořský vlk
  • Mořské plody (100 g)
  • Okoun (100 g)
  • Olomoucké tvarůžky (neboli tvargle), Šmakoun plátky (150 g)
  • Pangas
  • Platýs
  • Pražma
  • Přírodní telecí řízek (dobře propečený) - 100 g
  • Pstruh
  • Tofu (přírodní, s řasou, uzené,…)
  • Tolstolobik (100 g)
  • Treska (100 g)
  • Úhoř (100 g)
  • Žralok

Nejlepší formou úpravy masa je marinování. Lze též osmahnout na pánvi na několika kapkách kvalitního oleje.

Z diety jsou v 1. etapě vyloučeny všechny druhy příliš tučných (či příliš kalorických) druhů masa (losos, tuňák, makrela, štika, kapr, mořské plody, vepřové, hovězí, kachna, atd).

K dochucení lze používat de facto všechny druhy sušeného koření, citrónovou šťávu, sušenou cibuli a česnek. Nezapomeňte hodně solit.

NÁŠ TIP: Využijte období diety a naučte se pravidelně konzumovat rybí maso. Držte se pravidla, že čím je maso v syrovém stavu světlejší, tím je pro organismus přínosnější a také stravitelnější. Objevte svět tofu, navštivte vegetariánskou restauraci! Možná zjistíte, že krvavá masa ani uzeniny už nebudete nikdy k ničemu potřebovat!

Často kladené dotazy:

  • Kolik toho můžu sníst?
    Platí zde zásada: „Čím je maso v syrovém stavu červenější, tím menší musí být porce“.
    Prakticky:
    Netučná („bílá“) ryba: obvyklá dospělá porce
    Drůbeží steak: menší dospělá porce
    Klasický steak: dětská („poloviční“) porce.
    U ostatních typů živočišných jídel platí: 1 ks vejce, 2 plátky libové šunky, dětská porce tofu, dětská porce vnitřností (játra)
  • NE vepřové (vyřazujeme z jídelníčku natrvalo)
  • Ryby máme na mysli zásadně v čerstvém stavu, tedy ne uzené plátky lososa nebo uzenou makrelu, natož pak ryby v konzervách!
  • Kolik tyčinek můžu za den sníst?
    Tyčinky (nebo vafle) doporučujeme konzumovat v množství max 1 kus/den. Pokud redukce nepostupuje podle představ, vynechejte je zcela po dobu několika dnů nebo je zařazujte do jídelníčku pouze obden. Pokud jste do svého jídelníčku zvolili jedno z jídel Dietalegre®: Parmentier, Chilli fazolky, Houbové rizoto nebo Boloňské špagety, pak ve stejný den tyčinky či vafle vynechejte. Tyčinky, označené jako vhodné do první etapy lze možné zařazovat do jídelníčku denně (opět max. 1 ks/den).
  • Co mám dělat, když mám mezi jídly hlad?
    Zařaďte jedno proteinové jídlo Dietalegre® navíc (ne tyčinku, špagety, chilli fazolky, houbové rizoto nebo parmentier!). Jinou možností je uvařit si 1 - 2 vejce na tvrdo, posolit a sníst bílky (žloudky nikoliv!). Ještě jinou možností je nasadit si podpůrný přípravek DIETALEGRE® STOP HUNGER. Všechny uvedené postupy lze vzájemně kombinovat nebo mezi sebou střídat.
  • Doba trvání 1. etapy (aktivní fáze):  2 týdny (při obvyklé redukci do cca 10 kg), jinak individuálně dlouhou dobu