Při proteinové dietě jíte proteinová jídla (dle etapy, ve které se nacházíte) a zároveň jídla "pravá". Zde najdete kompletní a průběžně aktualizovaný seznam potravin, které můžete konzumovat v rámci "pravého" jídla. 
	Zeleninu z tohoto seznamu můžete dle fáze ve které se necházíte konzumovat neomezeně. 
	Pro představu, jak má vypadat Váš jídelníček v jednotlivých fázích se podívejte na "vzorový jídelníček".
	
 Aktivní fáze (1. etapa)
	Povolené druhy zeleniny v rámci programu bílkovinné diety Dietalegre®, aneb přehled druhů zeleniny, které lze v průběhu diety bez obav konzumovat v neomezeném množství (není-li v závorce uvedeno jinak):
	
		
			
				
					- 
						Artyčok
 
					- 
						Baklažán (lilek)
 
					- 
						Brokolice
 
					- 
						Celer řapíkatý
 
					- 
						Cuketa
 
					- 
						Čekanka
 
					- 
						Fazolky zelené
 
					- 
						Fenykl
 
					- 
						Houby - žampióny, šiitake, hlíva ústřičná a ostatní druhy jedlých hub
 
					- 
						Chřest
 
					- 
						Květák
 
					- 
						Kapusta (i růžičková)
 
					- 
						Lilek (baklažán)
 
					- 
						Okurka
 
				 
			 | 
			
				
					- 
						Polníček
 
					- 
						Pórek
 
					- 
						Rajčata (max. 1 ks denně)
 
					- 
						Rukola
 
					- 
						Ředkev bílá
 
					- 
						Ředkvička klasická
 
					- 
						Řeřicha
 
					- 
						Salát hlávkový, ledový a všechny další druhy zelených salátů
 
					- 
						Sójové a další výhonky (obilné klíčky, naklíčené mango, čočka, vojtěška, „trikolóra“,atp)
 
					- 
						Špenát
 
					- 
						Tykev
 
					- 
						Zelí hlávkové i čínské (kysané jen pokud není doslazované
 
				 
			 | 
			
				      | 
		
	
	 
	Jak zeleninu připravit? Zeleninu jíme buď syrovou, ve formě salátu, dochucenou 1 lžící panenského olivového oleje (olej jen 1 x denně), nebo vařenou v páře či podušenou na vodě. V rámci bílkovinné diety solíme dle libosti* (spíše více než méně).
	K dochucení lze používat de facto všechny druhy sušeného koření, citrónovou šťávu, sušenou cibuli a česnek. 
	NÁŠ TIP: Obohaťte si salát dvěma vejci uvařenými na tvrdo, ze kterých však můžete použít pouze bílky! Mají zasycující efekt, takže ani po salátu nebudete mít hlad!
	Povolené druhy živočišných a rostlinných bílkovin pro 1. etapu v rámci programu bílkovinné diety Dietalegre®, aneb přehled druhů „pravých“ jídel, která lze bez obav konzumovat v množství (počtu porcí za den) omezeném probíhající etapou (porce o hmotnosti 150 g, není-li v závorce uvedeno jinak.
	
		
			
				
					- 
						1 ks vejce (natvrdo nebo na hniličku)
 
					- 
						Amur (100 g)
 
					- 
						Candát
 
					- 
						Candát (100 g)
 
					- 
						Cejn (100 g)
 
					- 
						Halibut
 
					- 
						Jehněčí či skopová kýta (100 g)
 
					- 
						Kuřecí či kachní játra (100 g)
 
					- 
						Kuřecí, krůtí nebo králičí maso bez kůže
 
					- 
						Libová či dietní („low fat“) šunka (100 g)
 
					- 
						Lín (100 g)
 
					- 
						Mořský ďas
 
					- 
						Mořský vlk
 
				 
			 | 
			
				
					- 
						Mořské plody (100 g)
 
					- 
						Okoun (100 g)
 
					- 
						Olomoucké tvarůžky (neboli tvargle), Šmakoun plátky (150 g)
 
					- 
						Pangas
 
					- 
						Platýs
 
					- 
						Pražma
 
					- 
						Přírodní telecí řízek (dobře propečený, 100 g)
 
					- 
						Pstruh
 
					- 
						Tofu (přírodní, s řasou, uzené,…)
 
					- 
						Tolstolobik (100 g)
 
					- 
						Treska (100 g)
 
					- 
						Úhoř (100 g)
 
					- 
						Žralok
 
				 
			 | 
		
	
	 
	
 Stabilizační fáze (2. etapa)
	Jsou povolené všechny potraviny uvedené v 1. etapě a k nim navíc i následující zelenina. 
	
		
			
				
					- 
						Všechna zelenina z 1.etapy
 
					- 
						Rajčata
 
					- 
						Cibule
 
					- 
						Česnek
 
					- 
						Paprika (max. 1 ks denně)
 
					- 
						Kedlubna (max 1 ks denně)
 
					- 
						Olivy (max 5 ks denně, např. do salátu)
 
					- 
						Semínka (dýňová, slunečnicová, atd), max 1 kávovou lžičku denně k dochucení salátu
 
				 
			 | 
			
				 
					  
			 | 
		
	
	 
	Povolené druhy živočišných a rostlinných bílkovin pro jedno pravé jídlo denně obohacující 2. etapu (2 + 2) v rámci programu bílkovinné diety Dietalegre®, aneb přehled druhů „pravých“ jídel, která lze začít konzumovat počínaje 2. etapou (porce o hmotnosti 150 g, není-li v závorce uvedeno jinak), navíc k pravým jídlům, uvedeným v 1. etapě:
	
		
			
				
					- 
						2 ks vejce (natrvdo nebo na hniličku)
 
					- 
						Steak z lososa (100 g)
 
					- 
						Steak z tuňáka (100 g)
 
					- 
						Štika
 
					- 
						Kapr
 
				 
			 | 
			
				  | 
		
	
	 
	
 Fixační fáze (3. etapa)
	Nabídka tekutin se rozšiřuje o:
	- 
		Ovocné čaje a 1 sklenici „pravého“ ovoceného džusu za den (nejlépe z čerstvého ovoce) nebo 1 sklenici obdobného nedoslazovaného, ale přirozeně sladkého nápoje (z kombuchy, z aloe, atp). 
 
	- 
		Z alkoholických nápojů lze tolerovat 2 dcl kvalitního suchého vína (červeného nebo bílého), maximálně 2 x týdně
 
	Ostatní potraviny:
	- 
		Přílohy omezeně: k polednímu „pravému“ jídlu přidáváme přílohu (2 ks vařených brambor nebo kopeček rýže či luštěnin nebo 2 krajíčky tmavého chleba)