Cíl: 8–10 kg musí jít dolů!

1. etapa 3+1: Začínáme hubnout

Aktivní fáze: 3-4 přípravky Dietalegre® a 1 „pravé“ jídlo

Obecné zásady:

  • dostatečný přísun neslazených tekutin (min. 1,5 l denně)
    ANO: všechny druhy čajů s výjimkou ovocných, káva a její náhražky (špaldové kafe, melta, atp.) - možno přidat trochu nízkotučného mléka, ale pouze „k zabarvení“, neslazené minerální vody (neperlivé nebo jemně perlivé), coca-cola light
    NE: ovocné džusy, včetně těch z čerstvého ovoce, alkoholické nápoje všeho druhu (včetně piva)
    V případě nutnosti je ke slazení možno použít náhradních sladidel pro diabetiky
  • sladkosti, pečivo, přílohy, mléčné výrobky NE
  • ovoce NE
  • zelenina ANO, ale pouze ze seznamu povolené druhy zeleniny
  • tuky NE, pouze 1x denně maso ze seznamu povolené druhy živočišných a rostlinných bílkovin připravené bez přidání tuku – podušené na vodě, uvařené v páře, atp)
  • minerály ANO: hodně solit (nebojte se, v průběhu 1. etapy ztrácí organismus ve zvýšené míře nerostné látky a stopové prvky) + pravidelně užívat vhodné doplňky stravy bohaté na minerály (hořčík: DIETALEGRE® MAGNESIUM , 1 kapsle denně, draslík: DIETALEGRE® KALIUM, 1 kapsle denně)
  • koření ANO: dochucovat lze dle libosti běžnými druhy koření (ne hořčicí, sušená cibule a česnek velmi omezeně)
  • polynenasycené mastné kyseliny (tzv. omega kyseliny) ANO, cestou vhodného potravního doplňku 
  • vitamíny ANO, cestou vhodného potravního doplňku (DIETALEGRE® MULTIVITAMIN v dávce 1 kapsle 1x denně)
  • u pacientů, kteří mají vysoké procento tukové tkáně v organismu je třeba podpořit její mobilizaci a odbourávání současným nasazením přípravku s funkcí „spalovače tuků“ DIETALEGRE® FAT BURNER, který podáváme po celou dobu redukčního programu (dávkování: 1-3x denně rozpustit obsah jednoho sáčku ve 150 ml horké vody a vypít jako kávu), jehož efekt lze vhodně podpořit ještě přípravkem s funkcí „vychytávače“ tuků a cukrů DIETALEGRE® CATCH FAT AND SUGAR (dávkování: obsah sáčku vysypeme 1–3x denně přímo do úst a necháme rozplynout jako kdysi oblíbený vitacit)
  • u pacientů, kteří mají sklon zadržovat vodu, je třeba podpořit její mobilizaci nasazením přípravku s funkcí „odvodňovače“ DIETALEGRE® DEWATER, který rovněž můžeme podávat po celou dobu redukčního programu (dávkování: 1 x denně rozpustíme obsah 1 sáčku v 1,5 ledové vody a po promíchání popíjíme po celý den jako osvěžující nápoj)
  • Kdy užívat během 1. etapy 3 a kdy 4 proteinová jídla? 3 proteiny obvykle postačí u jedinců, jejichž výchozí hmotnost nepřesahuje 80 kg. Od 85 kg výše je prakticky vždy nutné užívat 4 proteinová jídla denně. I u prvně jmenovaných (tedy s výchozí hmotností pod 80 kg) však můžeme použít (a to i nepravidelně) čtvrté proteinové jídlo, zejména tehdy, pokud přetrvává pocit hladu po kombinaci 3 + 1. Důležité upozornění: 3-4 proteinové přípravky za den je třeba zkonzumovat, i když nemáte hlad! Bílkovinná dieta „funguje“ tehdy, pokud organismus dostane cca 90 g čistých bílkovin za den. Pokud omezíte přísun bílkovin, „degradujete“ bílkovinou dietu na dietu „nízkoenergetickou“, což poznáte podle toho, že začnete ubývat na úkor svalové a nikoliv tukové tkáně, stejně jako podle toho, že se velmi brzy objeví pocit hladu!
  • Tělesná aktivita: klienti mohou v průběhu 1. etapy redukce pokračovat v té tělesné aktivitě, na kterou jsou zvyklí. Naproti tomu nedoporučujeme v průběhu 1. etapy s ní začínat „od nuly“

Typový jídelníček pro 1. etapu:

  • Snídaně: 1 sladký přípravek Dietalegre®
  • Dopolední svačina: 1 pitný protein Dietalegre® (ready-to-drink)
  • Oběd: Pravé jídlo – kvalitní bílkovina ze seznamu s minimálním množstvím tuku nebo hotové jídlo Dietalegre® (ready-to-eat) + zeleninový salát; (sojové kuličky a plátkový proteinový chléb Dietalegre®   nenahrazují plnohodnoté bílkovinné jídlo, ale jsou akceptovatelným doplňkem)
  • Odpolední svačina: 1 tyčinka Dietalegre®
  • Večeře: 1 slaný přípravek Dietalegre® + zeleninový salát

Pokud hmotnostně spadáte do kategorie, u které v 1. etapě stačí jen 3 proteinové přípravky (3 + 1), pak vynecháte buď dopolední nebo odpolední svačinu.

 Seznam povolených a nepovolených surovin v 1. etapě si také můžete stáhnout a vytiskout zde

Povolené druhy zeleniny v rámci programu bílkovinné diety Dietalegre®, aneb přehled druhů zeleniny, které lze v průběhu diety bez obav konzumovat v neomezeném množství (není-li v závorce uvedeno jinak):

  • Artyčok
  • Baklažán (lilek)
  • Brokolice
  • Celer řapíkatý či jiný
  • Cuketa
  • Čekanka
  • Fazolky zelené
  • Fenykl
  • Houby - žampióny, šiitake, hlíva ústřičná a ostatní druhy jedlých hub
  • Chřest
  • Květák
  • Kapusta (i růžičková)
  • Lilek (baklažán)
  • Okurka
  • Polníček
  • Pórek
  • Rajčata (max. 1 ks denně)
  • Rukola
  • Ředkev bílá
  • Ředkvička klasická
  • Řeřicha
  • Salát hlávkový, řapíkatý a všechny další druhy zelených salátů
  • Sójové a další výhonky (obilné klíčky, naklíčené mango, čočka, vojtěška, „trikolóra“,atp)
  • Špenát
  • Tykev
  • Zelí hlávkové i čínské (kysané jen pokud není doslazované)

Zeleninu jíme buď syrovou, ve formě salátu, dochucenou 1 lžící panenského olivového oleje (olej jen 1 x denně), nebo vařenou v páře či podušenou na vodě. V rámci bílkovinné diety solíme dle libosti* (spíše více než méně).

K dochucení lze používat de facto všechny druhy sušeného koření, citrónovou šťávu, sušenou cibuli a česnek. Nevhodné jsou však nejrůznější hotové zálivky (jogurtová, bylinková, barbecue, apod), stejně jako hořčice.

NÁŠ TIP: Obohaťte si salát dvěma vejci uvařenými na tvrdo, ze kterých však můžete použít pouze bílky! Mají zasycující efekt, takže ani po salátu nebudete mít hlad!

* po skončení diety se vracíme zpět do původního režimu, kdy solíme spíše méně než více

Často kladené dotazy:

  • NE mrkev, kukuřice, kedlubny, papriky, červená řepa!
  • NE nakládané houby či konzervovanou zeleninu (nálevy bývají doslazovány)!
  • NE ořechy, mandle, semínka...!
 

Povolené druhy živočišných a rostlinných bílkovin pro 1. etapu v rámci programu bílkovinné diety Dietalegre®, aneb přehled druhů „pravých“ jídel, která lze bez obav konzumovat v množství (počtu porcí za den) omezeném probíhající etapou (porce o hmotnosti 150 g, není-li v závorce uvedeno jinak):

  • 1 ks BIO vejce (natvrdo nebo na hniličku)
  • Amur (100 g)
  • Candát
  • Candát (100 g)
  • Cejn (100 g)
  • Halibut
  • Jehněčí či skopová kýta (100 g)
  • Kuřecí či kachní játra (100 g)
  • Kuřecí, krůtí nebo králičí maso bez kůže
  • Libová či dietní („low fat“) šunka (100 g)
  • Lín (100 g)
  • Mořský ďas
  • Mořský vlk
  • Mořské plody (100 g)
  • Okoun (100 g)
  • Olomoucké tvarůžky (neboli tvargle), Šmakoun plátky (150 g)
  • Pangas
  • Platýs
  • Pražma
  • Přírodní telecí řízek (dobře propečený) - 100 g
  • Pstruh
  • Sašimi (100 g)
  • Tofu (přírodní, s řasou, uzené,…)
  • Tolstolobik (100 g)
  • Treska (100 g)
  • Úhoř (100 g)
  • Žralok

Nejlepší formou úpravy masa je marinování. Lze též osmahnout na pánvi na několika kapkách kvalitního oleje.

Z diety jsou v 1. etapě vyloučeny všechny druhy příliš tučných (či příliš kalorických) druhů masa (losos, tuňák, makrela, štika, kapr, mořské plody, vepřové, hovězí, kachna, atd).

K dochucení lze používat de facto všechny druhy sušeného koření, citrónovou šťávu, sušenou cibuli a česnek. Nezapomeňte hodně solit.

NÁŠ TIP: Využijte období diety a naučte se pravidelně konzumovat rybí maso. Držte se pravidla, že čím je maso v syrovém stavu světlejší, tím je pro organismus přínosnější a také stravitelnější. Objevte svět tofu, navštivte vegetariánskou restauraci! Možná zjistíte, že krvavá masa ani uzeniny už nebudete nikdy k ničemu potřebovat!

Často kladené dotazy:

  • Kolik toho můžu sníst?
    Platí zde zásada: „Čím je maso v syrovém stavu červenější, tím menší musí být porce“.
    Prakticky:
    Netučná („bílá“) ryba: obvyklá dospělá porce
    Drůbeží steak: menší dospělá porce
    Klasický steak: dětská („poloviční“) porce.
    U ostatních typů živočišných jídel platí: 1 ks vejce, 2 plátky libové šunky, dětská porce tofu, dětská porce vnitřností (játra)
  • NE vepřové (vyřazujeme z jídelníčku natrvalo)
  • Ryby máme na mysli zásadně v čerstvém stavu, tedy ne uzené plátky lososa nebo uzenou makrelu, natož pak ryby v konzervách!
  • Kolik tyčinek můžu za den sníst?
    Tyčinky (nebo vafle) doporučujeme konzumovat v množství max 1 kus/den. Pokud redukce nepostupuje podle představ, vynechejte je zcela po dobu několika dnů nebo je zařazujte do jídelníčku pouze obden. Pokud jste do svého jídelníčku zvolili jedno z jídel Dietalegre®: Parmentier, Chilli fazolky, Houbové rizoto nebo Boloňské špagety, pak ve stejný den tyčinky či vafle vynechejte. Tyčinky, označené jako vhodné do první etapy (malinová, karamelová) lze možné zařazovat do jídelníčku denně (opět max. 1 ks/den).
  • Co mám dělat, když mám mezi jídly hlad?
    Zařaďte jedno proteinové jídlo Dietalegre® navíc (ne tyčinku, špagety, chilli fazolky, houbové rizoto nebo parmentier!). Jinou možností je uvařit si 1-2 vejce na tvrdo, posolit a sníst bílky (žloudky nikoliv!). Ještě jinou možností je nasadit si podpůrný přípravek DIETALEGRE® STOP HUNGER. Všechny uvedené postupy lze vzájemně kombinovat nebo mezi sebou střídat.
  • Doba trvání 1. etapy (aktivní fáze):  2 týdny (při obvyklé redukci do cca 10 kg), jinak individuálně dlouhou dobu
© 2017 DIETALEGRE® – bílkovinná dieta pro zdravé hubnutí
webdesign: Crespo, s.r.o.